Потресна приказна на хигиеничарка од инфективна клиника: Најтешко ми е кога ќе најдам празен кревет

Потресна приказна на хигиеничарка од инфективна клиника: Најтешко ми е кога ќе најдам празен кревет
Потресна приказна на хигиеничарка од инфективна клиника: Најтешко ми е кога ќе најдам празен кревет

„Сите работиме како едно“, вели хигиеничарката

– Драго ми е што го добив медалот, но ова не е признание само за мене, туку за сите нас од Клиниката за инфективни болести. Сите работиме многу и ако некој друг го добиеше, јас ќе бев исто среќна – рече Ана Стојковиќ, хигиеничарка која работи во одделот за интензивна нега на Клиниката за инфективни болести во Белград, и работник кој доби орден.

Поради примена на епидемиолошки мерки, таа не отиде во Претседателството за да го прими медалот, но отиде на работа.

– Да, јас сум на смена, работам денес – вели оваа вредна триесет и петгодишна жена, која е вработена на клиниката од 2006 година. Таа забележува дека најтешките пациенти се на интензивна нега, дека не е лесно, но дека секој во одделот се обидува да си го заврши својот дел од работата најдобро што може.

– Најтешко за сите нас е кога зборуваме со некого денес, а утре наоѓаме празен кревет, но продолжуваме понатаму – вели Ана.

Таа вели дека има многу работа, во оваа ситуација сè треба да се дезинфицира и уште повеќе да се избрише, сè треба да се земе предвид.

– Постои голем стрес и вознемиреност дали тоа што го правиме е доволно и дали сè е направено како што треба. Постојат и медицински сестри кои се грижат дали сме добро облечени или сме лишени од заштитна опрема. Ние работиме како едно. Сето ова ќе помине еднаш, но засекогаш ќе остане во сеќавањата и мислите на сите нас – убедена е таа.

Фото: Reuters

Извор: srbijadanas, zenskimagazin.mk