Снимка од момчето кое умираше од глад го шокираше светот: Кога ќе видите како изгледа денес ќе ви потечат солзи

Снимката од момчето Салим од Јемен на кого минатата година му прогнозираа дека ќе почине од глад, го шокирање светот.

Салим беше симбол за страдањата на луѓето од Јемен кои умираа од глад поради војната. Тогаш тој имаше седум години. Беше неухранет како и 350.000 други деца од Јемен.

Благодарение на итната служба и медицинскиот персонал кој волонтира во тоа подрачје, Салим денес има нормална килажа. Нажалост има претрпено оштетување на мозокот и поради тоа му е стопиран растот.

Неговото семејство и понатаму нема доволно храна. “Понекогаш јадам леб и чај, а понекогаш ќе зајде сонцето, а ја сум се напила само чај” кажува неговата мајка.

Родителите во Јемен неможат да направат ништо повеќе за своите деца, може само да се надеваат дека ќе преживеат.