Дали некогаш сте имале парализа во сон? Ова е полошо отколку во ХОРОР ФИЛМ, а симптомите доаѓаат ПРАВО ОД ПЕКОЛОТ!

Додека се парализирани, луѓето честопати гледаат чудни сенки или појави и слушаат морничави звуци.

Дали некогаш ви се случило да се разбудите во текот на ноќта, да се обидете да станете, но вашето тело не реагира? Ако е така, сте доживеале парализа во спиењето.

Понекогаш, многумина прво мислат дека тоа е сон, но чувството е многу невообичаено затоа што се свесни за тоа што се случува, и честопати луѓето се обидуваат да повикаат помош. Но, вашето тело не може да произведе звук. Овој феномен го доживеале 7,6% од луѓето, а некои од нив го доживеале повеќе од еднаш во животот. Постои можност дека сте го доживеале, но не се сеќавате на тоа.

Што е парализа во спиењето?

Парализата во спиењето е состојба во која едно лице е свесно, но не може да се движи или да зборува. Обично се случува за време на една од двете транзиции: кога ќе заспиете или ќе се разбудите. Оној што го доживува ова е `парализиран` ​​и чувствува тежина врз себе, како некој или нешто да седи многу тешко на него. Ова обично е придружено со халуцинации, што ја прави ситуацијата уште пострашна.

Губење на контролата врз телото

Без оглед колку и да се трудите, ако доживеете парализа на спиењето, ништо не можете да направите за да го „разбудите“ телото. Некои можат да ги мрднат прстите и прстите, предизвикувајќи нивно конечно будење. Луѓето често го опишуваат како „искуство надвор од тело“. Парализата во спиењето може да трае од неколку секунди до неколку минути. Главните симптоми на парализа на спиењето се халуцинации, како и кошмари. Сепак, овие соништа се многу различни од класичните. Всушност, овие „халуцинации“ се случуваат кога умот е буден, а тоа ја прави ситуацијата двојно вознемирувачка.

Додека се парализирани, луѓето честопати гледаат чудни сенки или појави и слушаат морничави звуци. Понекогаш се комбинира со чувството дека некој ве влече од кревет, се чувствувате како да лебдите или чувствувате вибрации што минуваат низ вашето тело. Многумина чувствуваат очај и паника или вознемиреност затоа што не се во состојба да врескаат или да се движат.

Парализата во спиењето е постара отколку што мислите

Експертите тврдат дека луѓето тоа го забележале многу одамна затоа што има многу приказни и легенди од целиот свет кои опишуваат слично искуство. Луѓето го доживуваа тоа како еден вид демонска опсада или дури и киднапирање од вонземјани. Важен пример поврзан со парализа на спиењето е сликата во ренесансата од швајцарскиот уметник Анри Фузели. На него се гледа како демонот седи на женските гради.

Како се случува ова?

Кога спиеме, телото влегува и излегува од РЕМ фазата. Мозокот испраќа команда до мускулите да се релаксираат и ние влегуваме во состојба на целосна релаксација. Оваа состојба е неопходна за ограничување на физичките движења. Парализа во спиењето се јавува кога телото има „проблем“ со таа транзиција. Будни сме, но мускулите не успеваат да излезат од состојбата на одмор и целосна релаксација. Постојат неколку можни објаснувања за халуцинации. Една од нив е дека делот од нашиот мозок кој е одговорен за страв и чувства е многу активен во фазата РЕМ. Функционира, иако ништо околу нас не сугерира опасност. Значи, мозокот го активира и има застрашувачки сенки и звуци.

Фактори кои можат да доведат до парализа на спиењето

Парализата на спиењето е природен феномен. Може да му се случи на секого, без оглед на возраста, полот или медицинската состојба. Но, научниците идентификуваа некои работи кои се поврзани со зголемен ризик од парализа во сон. Кои се:

Лош сон – Ова вклучува разни нарушувања на спиењето, како што се несоница, нарколепсија и недостаток на сон. Исто така, забележано е дека парализата на спиењето е почеста кај луѓето кои работат во неколку различни смени.

Спиење на грб – Експертите утврдија дека спиењето на грб е важен фактор во парализата на сонот. Спиењето е поранливо поради поголем притисок врз белите дробови и дишните патишта.

Генетика – Парализата во сонот е наследна.

Ментално здравје – Врската помеѓу парализата на спиењето и менталното здравје допрва треба да се испитува, но статистичките податоци покажуваат дека луѓето со траума, ПТСН и анксиозност имаат поголем ризик од овој феномен.

Како да се справите со тоа?

Дефинитивно е многу непријатно и вознемирувачко искуство, но не носи вистинска опасност бидејќи не му штети на организмот. И, колку и да звучи лошо, засега нема лек. Општо, експертите советуваат да се прифаќаат поздрави навики за спиење.

На пример:

Одење на спиење и будење секој ден во исто време.

Избегнување на кофеин пред спиење.

Избегнувајте спиење на грб или стомак.

Чувајте ја електрониката надвор од спалната соба.

Најважно е да останете смирени и да оставите таа епизода да заврши сама.