Фирма им дозволува на вработените само една бесплатна посета на тоалет, секоја наредна по 2,5 евра!

Фирма им дозволува на вработените само една бесплатна посета на тоалет, секоја наредна по 2,5 евра!
Фирма им дозволува на вработените само една бесплатна посета на тоалет, секоја наредна по 2,5 евра!

Кинеска компанија се најде на удар на критики за казнувањето на „мрзливите“ работници кои прават повеќе од една тоалет-пауза дневно.

Имено, Anpu Electric Science and Technology, кинеска корпорација чие седиште е во Донггуан во провинцијата Гуангдонг, призна дека водела бизарна политика за одење во тоалет на ден и казнување на вработените кои го прекршиле со 20 јуани (2,5 евра).

Според информациите за компанијата што незадоволните работници ги споделувале на социјалните мрежи, најмалку седум вработени биле казнети на 20 и 21 декември.

Правилото предизвика негодување на социјалните мрежи, но претставниците на компанијата ја објаснија одлуката на управата да создаде бизарно правило со тоа што многу работници се мрзливи и дека користат паузи за тоалети за да пушат и да ги избегнуваат своите должности.

“Ние сме беспомошни. Факт е дека работниците се мрзливи на работа”, изјави директорот на компанијата за телевизијата Гуангдонг. „Менаџментот разговараше со овие работници неколку пати, но сè уште не постигна позитивен резултат.

Тој додаде дека правилото за ограничување на употребата на тоалети се смета за подобра алтернатива од отпуштањето, бидејќи наоѓањето нови работници би било потешко. Тој исто така објасни дека од прекршителите не било побарано да платат казна од 2,5 евра, но сумата им била одземена од месечните бонуси.

Веста за казната на компанијата го привлече вниманието на општинската канцеларија за човечки ресурси и социјално осигурување. Официјалните лица таму започнаа истрага за ова прашање, но веќе изјавија дека правилото е незаконско.