КОГА НАПОЛНИВ 30 ГОДИНИ, ПРЕСТАНАВ ДА ГО ПРАВАМ ОВА! И тогаш се случи ПРЕСВРТ!

Како што наполнив триесет години, сфатив дека никому не должам ништо и дека годините ме ослободија.

Еве што престанав да правам во моментот кога го надминав прагот на триесеттите години:

1. Престанав да ја чистам куќата:

Работев во маркетинг од 9 до 17 часот. Поминував околу еден час на превоз, па одев дома уморена и истоштена околу 18 часот (под услов да немам состанок после работа). Во тоа време, морав барем да чистам, куќата треба да се среди. Со текот на времето ги испуштив конците и мојата куќа беше навистина запоставена. Одлучив да платам жена што ќе доаѓаше двапати неделно и ќе ја чистеше куќата. Сопругот се спротивстави, но со текот на времето ја виде предноста на тој договор.

2. Престанав да се срамам од брачниот статус:

Имено, живеам со мојот човек од дваесет и пет години. Отпрвин сакавме да се венчаме, а потоа едноставно не. Имаме две деца, купивме куќа и живееме без документи. Тој е мојот сопруг и воопшто не ме интересира фактот дека луѓето не разбираат зошто сè уште не сме се венчале.

3. Не се споредувам со другите

Одамна сфатив дека животот не може да биде совршен, дека луѓето не можат да бидат совршени. Не би сакал туѓа слава, но и туѓи проблеми. Оваа една кожа што ја носам е сосема доволна за мене.

4. Не носам непријатна облека

Нема ништо убаво во болните и потечени стапала. Нема ништо убаво во искривениот ‘рбет и проширените вени. Јас го носам она што ми одговара. Животот е претежок за мене да го поминам во непријатни чевли.

5. Не се прилагодувам на стандардите за убавина

Не можам да замислам да го прободам лицето со игли за да ги испеглам овие брчки. Не сакам да и изгледам како пријател на ќерка ми, сакам да и бидам мајка. Кога ќе остарам, сакам среќата и тагата да ми бидат јасно видливи на лицето.

6. Никогаш не одам на кафе со луѓе што не ги сакам

Не сакам да се прилагодувам на другите, не сакам да ги менувам другите. Затоа, никогаш не се согласувам да одам на кафе или да се дружам со луѓе што не ги сакам.

7. Почнав да се ценам себеси

Повеќе сакам да шетам со моето дете 2 часа отколку да барам по Instagram и да се полнам со комплекси. Повеќе сакам да платам сосед да им помогне на моите родители да исечат дрва отколку да трчам таму и да работам работа што ја мразам. Повеќе сакам да готвам макарони за себе отколку да се натерам да седам во ресторан со вештачки луѓе ….

8. Не се срамам од мојата возраст

Никогаш не ми било проблем да кажам колку години имам. Не се срамам од брчки, не се срамам од стареење. Да се ​​биде стар е триумф, бидејќи има толку многу луѓе кои немале привилегија да ја доживеат мојата возраст.

9. Не можам да издржам ништо

Ако имам забоболка, не пијам лекови против болки, туку веднаш одам на забар.

Ако ми се расипе чешмата, веднаш му се јавувам на мајсторот за да ја поправи.

Научив да се ценам себеси и другите. Не дозволувам ништо да ме боли, ниту чевли, ниту луѓе.

10. Јас не покажувам успех на социјалните мрежи

Не покажувам ништо на социјалните мрежи. Едноставно, сфатив дека Instagram е една голема лага.

Конечно знам која сум и што сакам, па сега сум навистина среќна и задоволна личност.