ЛИЦА кои умираат сонуваат повеќе од здравите луѓе? Еве што се случува тогаш во мозокот! Резултатите се неверојатни!

Во последните моменти од животот, повеќето луѓе доживуваат вонтелесно искуство, состанок со роднини на тивко место, чувство на голема поврзаност со универзумот и ја гледаат познатата светлина на крајот од тунелот. Но, што всушност се случува во тој момент?

Веројатно нема да се плашите од тоа што ќе ви се случи тогаш. Едно истражување направи споредба помеѓу испитаниците кои всушност умирале и оние од кои било замолено да замислат дека умираат. Резултатот покажа дека колку сме поблиску до смртта, толку попозитивно гледаме на сето тоа. Можеби причината за тоа е полесно прифаќање на смртта, кога знаеме дека таа е неизбежна, или причината се убавите соништа и визии. Студија спроведена во Њујорк покажа дека луѓето кои умираат сонуваат повеќе од здрави луѓе.

88 проценти од испитаниците рекле дека имаат визии кои изгледаат посилни од обичните соништа. Повеќето од нив сонуваа да се сретнат со роднини кои повеќе не се живи, други сонуваа да се подготват за патување или повторно искусија нешто што го доживеале во минатото. На овој начин, нивните соништа и визии беа спротивставени и го намалија стравот од смрт. Кога се јавува клиничка смрт, нашиот мозок изведува неверојатен трик за да го олесни најтешкиот момент во нашите животи и ни обезбедува сцени кои не прават помалку страв од она што претстои.

Во него се појавува одредена електрична енергија, активност на одредени делови на мозокот и ослободувањето на неврохемикалии започнува повеќе од нормално. Оттука и светлината што се гледа при умирање. Тоа им се случува на сите на специфичен начин, а она што сè уште можете да го доживеете на вашата смртна постела е:

– одлично расудување и разумност;
– вонтелесно искуство, обично чувство на лебдење над сопственото тело;
– животот минува пред твоите очи;
– средба со роднини, честопати дури и со оние што не сте ги сретнале;
– ослободување на чувство на мир и релаксација.

Можно е да се доживее сето ова, или само неколку работи. Невозможно е да се утврди што ќе се случи и по кој редослед. Според оние кои умирале, овие искуства прават смртта да не изгледа толку страшна. Можеби никогаш не знаеме што се случува по смртта, но фактот дека нашиот мозок ќе стори се што може за да ја олесни оваа транзиција е смирувачки.