Потресна Божиќна честитка!! “Никој не ти должи ништо” – писмо на таткото до неговата ќерка!

Оваа статија е напишана од Хари Браун, кој ја посветува на нејзината 9-годишна ќерка. Материјалот беше објавен во 1966 година.

Денес го споделуваме за да се потсетиме дека најважно е да се вреднуваме себеси и луѓето што вреднуваат нас.

Затоа што … Никој не ти должи ништо.

Божиќ е и имам вообичаен проблем да изберам што да ти подарам. Знам дека може да уживаш во многу работи – книги, игри, облека. Но, јас сум себичен. Сакам да ти дадам нешто што ќе остане со тебе повеќе од неколку месеци или години.

Сакам да ти дадам подарок кој може да те потсети на мене секој Божиќ.

Ако морам да ти дадам едно нешто, би сакал да биде едноставна вистина, која траеше многу години за да ја разбере. Ако го научиш сега, тоа ќе го збогати твојот живот на стотици начини. И тоа може да те заштити од судир со многу проблеми што ги повредуваат луѓето што не го научиле.

Вистината е едноставно:

Никој не ти должи ништо.

Како може таквата едноставна изјава да биде толку важна? Тоа можеби не изгледа вака, но неговото разбирање може да го благослови целиот живот.

Тоа значи дека никој не живее за вас, моето дете. Затоа што никој не си ти. Секој живее сам за себе. Својата среќа е единственото нешто што лично може да го почувствува. Кога ќе сфатите дека никој не ви должи среќа или нешто друго, ќе бидете ослободени од очекувањата што треба да се случи.

Никој не ти должи ништо.

Тоа значи дека никој не е должен да те сака. Ако некој те сака, тоа е затоа што во него има нешто посебно што му дава среќа. Откријте што е ова посебно нешто и обидете се да го направите посилно во вас да бидете повеќе сакани.
Кога луѓето прават нешто за вас, тоа е затоа што тие сакаат – затоа што на некој начин им давате нешто вредно што ги тера да сакаат да бидат среќни. Не затоа што некој ти должи нешто.

Никој не би требало да ти се допаѓа. Ако вашите пријатели сакаат да бидат со вас, тоа не е обврска. Дознајте што ги тера другите да бидат среќни што сакаат да бидат блиску до вас.

Никој не мора да те почитува. Некои луѓе може дури и да бидат груби со вас. Но, откако ќе сфатите дека овие луѓе не мора да бидат добри со вас, ќе научите да ги избегнувате личностите што ќе ве повредат. Затоа што и ти не им должиш ништо.

Живејте го својот живот!

Самиот си должиш да бидеш најдобрата личност што некогаш можеш да станете. Затоа што ако сте еден, други ќе сакаат да бидат со вас, тие ќе сакаат да ви дадат работи во замена за она што го донирате за нив. Некои луѓе ќе изберат да не бидат со вас поради причини кои немаат никаква врска со вас. Кога тоа ќе се случи, погледнете на друго место за саканите врски. Тоа не го прави проблемот на некој друг.

Откако ќе научите дека ја заслужувате љубовта и почитта кон луѓето, никогаш нема да го очекувате невозможното и нема да бидете разочарани. Луѓето не се обврзани да ги споделуваат своите предмети со вас или со вашите чувства и мисли. Ако го сторат тоа, тоа ќе биде затоа што ги заслужувате овие работи.

И тогаш, откако ќе го разберете ова, ќе ги имате сите можни причини да бидете горди на љубовта што ја добивате, почитта на вашите пријатели, материјалните добивки што сте ги стекнале.

Ако го сфатите, можете да ги изгубите вашите работи. Тие не се твои права, секогаш мора да ги заслужите.