Никој нема одговор на оваа задача по математика за петто одделение

Никој нема одговор на оваа задача по математика за петто одделение
Никој нема одговор на оваа задача по математика за петто одделение

Ако на бродот се наоѓаат 26 овци и 10 кози, колку години има капетанот на бродот?Математичка задача која се појави неодамна на социјалните мрежи беше поставена ученици од петто одделение во училиште во Кина, ги збуни дури најинтелигентните корисници.
Ако на бродот се наоѓаат 26 овци и 10 кози, колку години има капетанот на бродот? Следуваа секакви одговори.

Бројот на животни на бродот нема никаква врска со годините на капетанот, напиша еден од корисниците на социјалните мрежи. Не можам да го решам ова, напиша другиот корисник. Обично лесно ми оди решавање на логички задачи, ама што е ова? Сепак една личност можеби го има решението.

Никој нема одговор на оваа задача по математика за петто одделение
Никој нема одговор на оваа задача по математика за петто одделение

Корисникот пресмета дека товарот изнесува околу 7.700 кг. а дека возачот на пловни возила во Кина мора да има дозвола најмалку пет години пред да смеат да носат товар кој тежи 5.000 кг. Со оглед на тоа дека дозволата за управување со брод не може да се добие пред 23 години, возачот има најмалку 28 години, вели корисникот.

Дали е тоа точниот одговор, потврда нема. Оваа задача навистина им е поставена на петооделенци, а ниту возрасните не успеаја да ја решат.