Само 1 од 1.000 луѓе може да ја реши оваа загатка: Дали сте вие меѓу нив?

Како и многуте останати логички загатки, така и оваа на прв поглед делува едноставна, но…

Како што тврдат авторите на оваа загатка, ова е краток тест за интелигенција, но во една работа се разликува од останатите, а тоа е дека нема едно туку две решенија, а според тврдењата на создавачите само 1 од 1.000 луѓе може да дојде до двете решенија.

Дали сте и вие меѓу нив? Обидете се да ја решите оваа загатка сами, па потоа погледнете ги решенијата.

Решенија:

Првата варијанта е бројот 40. Втора варијанта бројот 96. Веројатно до првото решение ќе успеат да стигнат сите, но до второто малкумина.

Како да го добиете бројот 96? – 1+4=5, – 2+5=12,- 3+6=21- 4+7=32- 5+8=45- 6+9=60- 7+10=77 и се доаѓа до 8+11=96.