Тест на Харвард од 1869 година: Ако го знаете точниот одговор, вие сте натпросечно интелигентни!

Малку луѓе можат да одговорат правилно на ова прашање. Внимателно прочитајте ја задачата и обидете се да го дадете точниот одговор

Универзитетот Харвард е познат со години во светот, заедно со Кембриџ и Оксфорд, како еден од најпрестижните и најквалитетните во однос на образованието. Некои од најголемите умови на денешницата беа студенти на Харвард.

Можете ли да ја решите оваа задача? Малку помош – ќе ви биде полесно ако ја поставите равенката визуелно.

Покрај беспрекорни оценки од средно училиште, на Харвард ве чека посебен и многу внимателно направен тест, за кој е потребна интелигенција и логика. Судејќи според еден канал на YouTube, уште во 1869 година, оваа алгебарска задача беше вклучена во овој приемен испит:

“Еден човек купи часовник, синџир и приврзок за 216 американски долари. Часовникот и приврзокот заедно чинат три пати повеќе од ланец, а ланец и приврзок чинат половина час. Колку чини?”

Обидете се да ја решите оваа задача, а точниот одговор ве чека под видеото.

видете во видеото како дошле до тоа решение:

Точен одговор е 144, и