Идентификувајте шест скриени причини за лош здив

Иако лошата хигиена на устата и стомачните проблеми се најчестите причини за лош здив, тоа може да се појави како резултат на премногу протеини во исхраната, лекови и респираторни инфекции.

Лошиот здив понекогаш е привремен феномен поради пиење премногу малку вода, расипан заб или резултат на нешто што сме јаделе. Сепак, во просек, секоја петта личност се жали на постојан непријатен мирис за кој не може да се открие причината. Ако елиминиравте други причини, побарајте дали виновникот е некој од овие „скриени“.

Лекови

Повеќето лекови имаат диуретични својства, затоа сува уста е чест несакан ефект. Во отсуство на плунка, постои зголемено размножување на бактерии и појава на непријатен мирис, тврдат експертите од клиниката „Мејо“.

Инфекции на респираторниот тракт

Бронхитис и слични воспаленија на респираторните органи се чести причини за лош здив, пред се поради слузта од белите дробови и синусите што се создава за време на болеста. Лошиот здив ќе предизвика бактериски отколку вирусни инфекции, и тие се лекуваат со антибиотици. Зголемените течности исто така можат да ја разредуваат слузта и да го намалат лошиот здив.

Воспаление на синусите

Луѓето со назални полипи или хроничен синузитис често почнуваат да дишат преку устата бидејќи тоа им го олеснува. Но, така устата се исуши и се појавува непријатен мирис бидејќи нема доволно плунка за да се неутрализираат мирисите.

Прекумерна тежина

Неодамнешна американска студија покажа дека луѓето со зголемен индекс на телесна маса имаат поголем ризик од развој на лош здив. Ова се случува затоа што во нивниот дигестивен систем живеат специфични микроби, кои произведуваат гасови и го интензивираат лошиот здив.

Премногу протеини во исхраната

Диетата базирана на висок внес на протеини и низок внес на јаглени хидрати, како што е познатата диета Аткинсон, е честа причина за лош здив. Доведува до кетоза, состојба во која телото ги претвора мастите и протеините во енергија и предизвикува вишок киселини во организмот. Тогаш има непријатен мирис, а единственото решение е поголем внес на јаглехидрати.

Како симптом на болеста

Латентен мирис што има мирис на риба може да биде симптом на проблеми со бубрезите, додека сладок мирис може да укаже на веќе постоечки дијабетес. Покрај тоа, некои видови на рак можат да создадат „препознатлив“ мирис низ целото тело, вклучително и лош здив, тврдат експертите од клиниката „Мејо“.