Може да остане во вашето телото долго време: Научниците открија што му прави проголтаната гума за џвакање на вашето тело

Не е убаво некој да „пукне балонче“, но славниот мит од училишниот двор – дека ако ја проголтате, гумата за џвакање ќе остане во стомакот седум години – не е точна. Исто така, нема да предизвика да „експлодирате стомак“, ниту пак „да заглавите во некој орган од кој хирурзите едвај ќе го отстранат“.

Сите овие приказни ги слушавме како деца и верувавме во нив. Денес, кога веќе не сте дете, веројатно сè уште се прашувате што всушност се случува со вашето тело кога ќе проголтате гума за џвакање.

Дали ќе остане во стомакот со часови, денови или недели? Дали тоа ќе ви предизвика проблеми во цревниот тракт? Дали ќе се залепи на ѕидовите на желудникот како да се држи до ѓонот на чевелот? И, конечно, дали тоа ќе му наштети на вашето тело?

Научниците дадоа одговори.

1. Вашето тело се обидува да ги разгради

Вистина е дека човечкото тело не може да свари сè. Основата на гума за џвакање е нерастворлива – вели Ненси Мекгрил, детски гастроентеролог. – Нашите тела немаат ензими за варење кои конкретно би ги разложиле гумите за џвакање.

Иако нашето тело може да се справи со распаѓање на конзерванси, ароми, шеќери и засладувачи што се наоѓаат во гума за џвакање, не може да се справи со основата на гума за џвакање. Нема да го расипе, туку само ќе го комбинира со друга храна (не паничете, нема да лепи за ниту еден орган) и ќе се движи околу вашето тело како и сè друго.

2. Иако е ретко, голтањето гума за џвакање може да предизвика блокада на цревата

Во многу ретки случаи, големи количини проголтани гуми за џвакање во комбинација со запек ги блокираа цревата кај децата – објаснува Елизабет Рајан од клиниката Мајо.
Од таа причина, смета д-р Рајан, треба да се спречи потрошувачката на гуми за џвакање кај децата.

Во една статија објавена во списанието „Pediatrics“ во 1998 година се вели дека дете кое конзумирало повеќе од седум парчиња гума за џвакање секој ден подолго од две години, имало проблеми со запек. На крајот му требаше операција.

3. Постојаното голтање на гума за џвакање може да доведе до болка

Без оглед на вашата возраст, ако проголтате прекумерна количина гуми за џвакање неколку пати, ризикувате болка во стомакот, гасови, дијареја, хроничен запек и чиреви на устата, според здравството.

4. Колку време е потребно за да помине гумата за џвакање низ вашето тело?

Според здравствените експерти од универзитетот Јеил, потребни се приближно 40 часа до седум дена. Д-р Дејвид Милов, детски гастроентеролог од Детската клиника Немурс во Орландо, Флорида, заклучи дека гума за џвакање е имуна на дигестивниот процес. Веројатно поминува побавно од повеќето прехранбени производи, но на крајот, благодарение на цревната перисталтика, сепак ќе излезе од телото.