МОМЧЕ (15) СТРАДА ОД НЕСЕКОЈДНЕВНА БОЛЕСТ: Тој има синдром на врколак, злобни луѓе фрлаат камења кон него, а тој има и порака за нив (ВИДЕО)

Лалит Патидар, 15-годишно момче од Индија, е родено со хипертрихоза, состојба попозната како „синдром на врколак“. Оваа состојба се карактеризира со абнормален раст на косата на лицето, рацете и другите делови на телото.

Неизлечива состојба предизвикува невообичаени количини на фина коса долга до пет сантиметри на лицето, рацете и другите делови од телото.

Лалит, кој е успешен и популарен на училиште, вели дека го прифаќа неговиот изглед, но луѓето понекогаш фрлаат камења кон него и го нарекуваат „мајмун“.

Хипертрихоза (вишок коса) е болест што доведува до прекумерен раст на косата на одредени, некарактеристични за оваа област, области на кожата: на усните, стомакот, градите, рацете, грбот и брадата. Болеста може да се појави по периодот по раѓањето или во зрелоста.

Не е штетно за здравјето, но се смета за естетски дефект. И покрај неговата состојба, тинејџерот вели дека сонува еден ден да стане полицаец и „да ги стави во затвор сите крадци и криминалци“.

Мајката на Лалит, Парватибаи, се грижи за четиринаесетчленото семејство во нивниот дом.

Првиот половина час по раѓањето на Лалит, бев зачудена кога го видов неговото тело покриено со неверојатна количина коса. Веднаш побаравме локален педијатар да го прегледа, а тој му ја отсече вишокот коса, велејќи дека нема лек за тоа – рече мајката на Лалит.

Имам пет ќерки и се молевме во многу храмови да имаме син. Нашите молитви беа одговорени кога се роди Лалит. Тој е различен, но сепак е многу посебен за мене бидејќи е роден по многу молитви.