Задача која го полуде светот: Го знаете ли одговорот?

Задача која го полуде светот: Го знаете ли одговорот?
Задача која го полуде светот: Го знаете ли одговорот?

Дали може да ја пресметате вредноста на коњот, потковицата и чизмата?Лесно е да дојдете до вредноста на коњот, но потоа работите се комплицираат… Сконцентрирајте се бидејќи е во прашање обичен трик.

Решенијата кој најчесто ги добиваат луѓето во светот се 21,22,42 и 48… Но што мислите вие, кој е точниот одговор? Лесно е да дојдете до вредноста на коњот, но потоа работите се комплицираат…

Доколку ви беше интересна оваа задача во продолжение имаме уште една математичка задача која го освои Интернетот, чиј точен одговор предизвика полемика ширум светот на друштвените мрежи. Колку е 6÷2(1+2)=?

Доколку мислевте дека точниот одговор е било кој друг број освен 9 или 1, знајте дека сте погрешиле. Меѓутоа, дали точниот одговор е всушност девет или еден?

За да го решите проблемот, треба да ја паметите низата операции. Во случај да сте заборавиле, ова се стандардите за: загради, експоненти, множење, делење, собирање и одземање. За да се реши проблемот на оваа задача, прво се решаваат сите загради и експоненти, а потоа одете од лево надесно за останатите операции.

Кој број ги добивте? Одговорот е во продолжение:

http://https://youtu.be/URcUvFIUIhQ