Кои болести може да не стигнат по прележан Ковид-19: Пулмолог Татјана советува како да се излечиме

Кои болести може да не стигнат по прележан Ковид-19: Пулмолог Татјана советува како да се излечиме
Кои болести може да не стигнат по прележан Ковид-19: Пулмолог Татјана советува како да се излечиме

Кај повеќето пациенти со коронавирусни инфекции, тоа се манифестира како кратка и лесна болест, но тоа не значи дека не може да остави последици присутни кај тешки пациенти.

За жал, одговорите на прашањата колку долго може да трае продолжениот ковид, кога и дали некој целосно ќе се опорави – сè уште се полни со непознати. Ниту списокот на симптоми на постковид не е целосно усогласен, забележано е дека луѓето имаат многу различни искуства. Можеби единствената заедничка карактеристика е замор, кој најмногу им пречи во секојдневниот живот.

Дали континуираната, латентна инфекција во телото доведува до продолжен имунолошки одговор, или моменталната состојба кај лицата е запечатена за доживотно? Навистина е тешко да се каже..

Покрај нас, збунети се и лекарите. Тие се повеќе се среќаваат со постковиден синдром, засега главно се насочени кон специфични симптоми за третман што можат да го отворат патот до посериозни компликации. Науката ќе го каже своето, единственото нешто што е јасно е дека продолжената болест бара постојан мониторинг.

„Дури и по првиот бран на епидемијата, не само кај нас, забележано е дека пациентите кои завршиле со акутната фаза на инфекцијата имаат проблеми што траат неколку месеци, без оглед на тежината на болеста. Исто така, се случува дека пациентот мисли дека конечно се оправил, а проблемите се вратат. Според сегашните теории, основата на продолжениот ковид е дека честичките на вирусот се задржуваат во тенкото црево и оттаму започнува автоимуниот одговор на организмот – кога нашите клетки ќе почнат да ги напаѓаат сопствените ткива “, објаснува за постковидниот синдром д-р Татјана Радосавлевиќ, познат српски пулмолог.

Најчестите симптоми што се забележуваат кај пациенти кои ја надминале короната се поврзани со респираторниот систем: отежнато дишење, сува кашлица, болка во градите … Сите тие се придружени со замор.

„Замор, отежнато дишење, задишаност, потење се симптоми на проблеми со белите дробови, но ковидот исто така може да влијае на срцето, бубрезите, а невролошките симптоми можат да траат навистина долго и се најголеми непознати засега“.

Третманот може да биде доста комплициран.

“Бидете упорни, земете витамин Б, кој ги храни нервите, од природен извор. Најдобар квасец е што треба да го користат оние кои се жалат на силен замор, пецкање на екстремитетите, главоболки, оние кои изгубиле половина од својата област на визија. Овие невролошки симптоми се комплицирани за лекување, невролозите и кардиолозите ќе мора да посветат дополнително внимание на нив “.

Некои проблеми се поврзани и со покачениот Д-димер, што особено укажува на тоа дека постои поголема можност некој да добие тромбоза, белодробна емболија.

Кај некои пациенти со постковид, покачените вредности траат подолго време. Не секогаш значи дека се појавил тромб, туку дека тоа е нарушување на коагулацијата, еден вид коагулопатија. Важно е да се третираат пациенти доволно долго со инјекции, „аспирин” или некои посилни лекови да се скрши тромб ако се открие дека навистина постои, без разлика дали станува збор за фиброза.”

Што и да е, а особено ако белите дробови сè уште крцкаат (остатоци од воспаление), тие треба да се освежат, вежбите за дишење треба да се изведат правилно.

Поместете ги границите:

Не седете или лежете долго, без оглед колку е тешко да станете. Ако не се движите, ризикот од развој на тромбоза и емболија се зголемува. Прошетајте низ куќата и задолжително организирајте некои активности на отворено.

Ова не значи да трошите енергија, добро проценувајте ги своите можности: направете список на приоритети, помирете ги деловните и приватните работи, споделете одговорности со другите членови на семејството, соседите, пријателите.

За почетниците, би било добро да започнете со вежби за истегнување и флексибилност, тие ќе го зголемат опсегот на вашите движења, што секако се намалува по подолг одмор. Обидете се да се искачите барем на еден кат пеш, ќе ви биде полесно да го правите тоа секој ден. Мускулите и структурите на сите ткива ќе оживеат дури и ако преминете неколку стотици метри.

Извор: стил.курир.рс, zenskimagazin.mk