МАШКИ ТАЈНИ: Кога гениталиите се НАЈГОЛЕМИ, колку пати на ден е НОРМАЛНО и што најмногу влијае на големината

Вака или така, секогаш кога се зборува за секс, најчесто најпрво се споменува пенисот, односно неговата големина.

Не е новост дека многу мажи се непотребно опседнати со своите гениталии, а тоа особено се однесува на должината.

Затоа е интересно да се погледне што покажуваат разни истражувања што се занимавале со сексуалните навики на посилниот секс.

Постојат три вида на ерекција: рефлекс, кој се јавува како реакција на директна стимулација (допир), психосоматски, како одговор на аудиовизуелна стимулација (на пример, гледање порнографија) и ноќна, несвесна.

Или на јазикот на броевите: просечниот број на ерекции во текот на 24 часа е од 10 до 20, или уште поточно – некои студии наведуваат дека просекот е 11 дневни и 9 ноќни ерекции.

Се разбира, овој број зависи од многу фактори – од начин на живот, стрес до општо здравје.

И ерекцијата може да биде под влијание на многу фактори:

Мастурбација
Ако маж редовно мастурбира, односно секој ден, логично е дека сексот ќе биде пократок поради посилна стимулација и зголемена возбуда.

Кондом
Околу 80 проценти од мажите рекле дека кондомите влијаат на нивната ерекција. Сепак, тука треба да се земат предвид неколку други фактори – воспаление на простатата, слаба циркулација, пониски нивоа на тестостерон, честа мастурбација.

Цигари
Пушењето лошо влијае на здравјето, а никотинот влијае и на ерекцијата затоа што предизвикува посиромашна циркулација. Со текот на времето, ова може да доведе до намалување на пенисот, бидејќи не може да се „протега“ колку што е потребно заради ослабени крвни садови.

А што се однесува до обликот – се чини дека десниот пенис не е толку чест, бидејќи околу 70 проценти од мажите имаат малку искривен генитален орган, обично на левата страна или нагоре.

И, конечно, се враќаме на познатата величина. Нормално, нема магичен начин да се зголеми должината, но…

Неколку студии покажаа дека пенисот е најдолг по орален секс, дури 0,3 сантиметри подолг отколку без овој вид стимулација.