СЕРИОЗНО МОЖЕ ДА ВИ НАШТЕТИ: Ако пиете вода со оброкот, ризикувате овие 5 здравствени проблеми!

Ако одите во ресторан во некоја од западните земји, големи се шансите да добиете голема чаша вода со мраз и парчиња лимон, но во Јапонија може да добиете само многу мала чаша вода. Или нема да го добиете ниту тоа.

Јапонците веруваат дека водата се меша со вашиот „дигестивен оган“, што го отежнува варењето оброци на вашето тело. Додека одржувањето на соодветна хидратација е клучно за вашето целокупно здравје, пиењето вода за време на оброкот може да направи повеќе штета отколку добро.

Bright Side реши да провери зошто Јапонците, кои се едни од најздравите нации во светот, не пијат вода со оброци.

1. Сува уста
Колку и да звучи контрадикторно, чаша вода со оброк може да ја исуши плунката. Некои луѓе сакаат да додадат парче лимон во водата, што го прави кисел пијалок што влијае на лачењето на плунката. Имено, сувата уста може да доведе до некои непријатни симптоми, вклучувајќи лош здив. Водата со лимон исто така може да ги влоши одредени здравствени состојби, како што е киселинскиот рефлукс, и може да ја оштети глеѓта на забите.

2. Може да си го оштети варењето
Кога пиете вода со оброк, плунката се разредува. Ова пак влијае на ослободување на гастрични сокови кои се одговорни за варењето на храната. Како резултат, вашиот стомак добива послаби сигнали за разградување на храната, што може да доведе до надуеност.

3. Ја забавува апсорпцијата на хранливите материи
Бидејќи пиењето вода за време на оброкот ги разредува дигестивните сокови, тоа влијае на природното ниво на киселост во вашиот стомак. Исто така, тоа негативно влијае на вашиот дигестивен систем и предизвикува вашето тело да апсорбира помалку витамини и хранливи материи.

4. Може да предизвика киселини
Пиењето вода со оброци додава волумен на желудникот и го зголемува притисокот врз него, нешто како што би направил обилен оброк. Ова за возврат може да ги влоши одредени здравствени состојби и да го зголеми ризикот од киселински рефлукс. Бидејќи пиењето вода за време на оброкот предизвикува вашето тело да лачи помалку дигестивни ензими, тоа може да доведе до верижна реакција на несакани ефекти, вклучително и металоиди.

5. Може да предизвика гоење
Пиењето вода додека јадете исто така може да предизвика вишок тежина. Кога вашето тело не може доволно добро да ја вари храната, тоа го претвора во маснотија, поради што се дебелеете. Исто така може да предизвика вашето тело да ослободува повеќе инсулин во крвта, што ги зголемува шансите за складирање на маснотии во телото.